Buget : 125595 LEI
În conformitate cu Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, articolul 36, al. (1), lit. k), proprietarii imobilelor istorice trebuie să permită montarea și să întrețină însemnul distinctiv care marchează calitatea de monument istoric a imobilului, iar în conformitate cu articolele 46-47, pentru protejarea monumentelor istorice autoritățile locale trebuie să furnizeze toate informațiile actualizate din domeniul protejării monumentelor istorice și să asigure aplicarea însemnelor distinctive și a siglelor de monumente istorice pe clădirile de patrimoniu.
Asta înseamnă că trebuie să amplasăm la toate imobilele cu valoare istorică plăcuțe cu simbolul de monument și o scurtă prezentare a acestuia, conform cu prevederile Ordinului 2237/2004 privind aprobarea normelor de semnalizare a monumentelor istorice, cu actualizările ulterioare. La nivelul municipiului Bistrița sunt identificate 50 de obiective cu valoare istorică și arhitecturală care pot să fie semnalizate prin asemenea plăcuțe cu informații utile pentru cunoașterea și protejarea monumentului, dar foarte importante și pentru turiștii care vizitează orașul nostru. Am selectat aceste imobile cu potențial din lista celor 245 de obiective clasate din aria municipiului Bistrița. Textele de prezentare au fost alcătuite de specialiști în domeniul protejării patrimoniului istoric și au fost traduse în limba germană și engleză, dar rămâne deschisă oportunitatea completării și cu alte traduceri, dar și cu informații care se pot completa pe un site coordonat de autoritățile locale (Propunem ca administrarea site-ului să se realizeze la Centrul Cultural Municipal George Coșbuc, Bistrița).
Costurile proiectului presupun doar cheltuielile de confecționare și amplasare a plăcuțelor de semnalizare, informația de specialitate fiind pregătită, structurată și tradusă în cele trei limbi de circulație. În funcție de importanța și locația monumentului se propun trei tipuri de plăcuțe de semnalizare:
1. Plăcuțe din sticlă securizată amplasate direct pe obiectivul istoric semnalizat, ( cu două dimensiuni standardizate)
2. Plăcuțe din sticlă securizată pe suport metalic independent, poziționat vertical, amplasat în apropierea obiectivului istoric
3. Plăcuțe din sticlă securizată pe suport metalic independent, tip pupitru, amplasat în apropierea obiectivului istoric.
4. Plăcuțe tip indicator la intrarea în oraș care semnalizează direcția spre Ansamblul urban fortificat Bistrița
Toate plăcuțele de semnalizare cuprind semnul internațional de monument și o scurtă prezentare în limba română, germană și engleză a obiectivului istoric, sau acces spre asemenea informații. Plăcuțele trebuie să cuprindă și un cod QR prin care pot să ofere cu o simplă scanare informații suplimentare despre obiectivul respectiv, iar acestea se pot completa progresiv de serviciile specializate din cadrul Primăriei Bistrița.
Amplasarea unor plăcuțe prin care să descoperim valoarea istorică și stilistică a principalelor obiective ale patrimoniului arhitectural nu este doar o obligație legală ci și o oportunitate de promovare directă și pe termen lung a patrimoniului arhitectural al orașului. Ca să ridicăm vălul necunoașterii și indiferenței față de monumentele istorice locale avem obligația să facem acest pas simplu, dar elementar, prin care să prezentăm publicului valorile patrimoniului arhitectural.
În cazul în care suma totală este considerată prea mare pentru o investiție pe un singur an se poate avea în vedere și o implementare multianuală etapizată din zona centrală spre periferie.
Infrastructură, echipamente și aplicații culturale, educative, soci...
Nr voturi: 91
Finantat