Buget : 100000 LEI
În ultimii ani au câștigat teren experiențele la destinație și nu au întârziat să apară soluțiile care vin în ajutorul turiștilor și călătorilor ce doresc să experimenteze anumite activități în locurile pe care le vizitează. Smart City Tour Bistrița va fi o aplicație cu ajutorul căreia cei ce doresc să viziteze Bistrița pot să își creeze propriul tur ghidat virtual sau să aleagă din cele disponibile în aplicație (Pasajele Bistriței, Zidul Cetății, Bisericile Bistriței, monumente de clasă A, pe urmele lui Dracula etc). Totodată turiștii pot împărtăși cu alții asemeni lor traseele turistice pe care le parcurg, este un fel de bikemap.net pentru călători și turiști.
Aplicația îi ajută pe turiști și călători să creeze tururi din itinerariile pe care le parcurg, aceștia putând adăuga pin-uri pe harta pentru obiectivele turistice sau mai puțin turistice ce merită vizitate, puncte de orientare în teren, informații despre mijloacele de transport folosite, locuri de cazare, masă și alte servicii. Toate aceste puncte de interes sunt localizate pe traseu și oferă informații despre programul de funcționare, importanța istorică, preț de intrare/cumpărare și sunt însoțite de imagini. Fiecare tip de punct are icon-uri și culori specifice pentru a putea fi recunoscut ușor.
Odată completate toate aceste informații de către dezvoltatorii și utilizatorii aplicației, tururile sunt urcate pe un server și aici se calculează statistici importante despre tur care îi ajută pe alți utilizatori să aleagă destinația potrivită pentru ei, cu focus pe costuri, durată (numărul de zile), distanță și cu ce mijloc de transport e parcursă, altitudinea minimă, maximă și totalul de urcat, tipul turului (cultural, natural sau sportiv) și multe alte informaţii utile.
Un alt criteriu important după care se poate căuta un tur este accesibilitatea, de exemplu: accesibil persoanelor în scaun cu rotile, accesibil pentru grupuri mari, accesibil cu copii până într-un an sau accesibil cu câinele. Astfel de criterii vor ajuta persoanele să își găsească destinația de vacanță potrivită pentru ei.
Proiectul poate să includă și o componentă educativă prin implicarea elevilor (de la liceul de arte și de la alte licee cu secții de istorie și științe sociale) în activitatea de implementare a informațiilor culturale și turistice. Proiectul poate avea și o componentă de internship/voluntariat prin cooptarea elevilor de la clasele de informatică din oraș.
Aplicația poate fi utilizată și pentru alte tipuri de trasee cum ar fi: ciclism, alergare, plimbare, zone urbane verzi, turism montan în proximitatea Bistriței (de ex: un traseu pe zona Dealul Negru, Heniu, Dorolea) etc.
Mai mult, se pot realiza și tururi virtuale pentru monumentele istorice din oraș, astfel încât să fie accesibile online și offline, se descarcă traseul și în funcție de localizarea GPS utilizatorul vede informațiile necesare.
Aplicația poate să fie utilă și din punct de vedere administrativ și științific pentru faptul că se dezvoltă un registru electronic al monumentelor istorice și de for public din municipiu. Registrul electronic poate fi updatat cu informații despre măsurile de protecție, regimul imobilelor, starea actuală etc date care să fie utile cercetătorilor și studenților, dar și administrației.
Tururile ghidate virtual pot fi comercializate la un preț modic (2 euro/persoană) iar includerea agenților economici din zona HORECA în aceste tururi se poate face contracost (20 de euro/an).
Proiectul poate face obiectul finanțării din fonduri nerambursabile UE mai ales că 20 % din bugetul alocat prin PNRR vizează digitalizarea.
Infrastructură, echipamente și aplicații culturale, educative, soci...
Nr voturi: 34
Finantat